Loading video...

00:39

Taksim Gezi Parkı'na ÇARŞI Müdahalesi.. Kes BAKALIM! | BESIKTAS SUPPORTERS

Buy video

çArşı Taksim Gezi Parkı'nda!..
çArşı Gezi Parkı'nın Yıkılmasına da Karşı!...

çArşı geziye çıkınca!.. #DirenGeziParkı
Kes bakalım, kes bakalım ağaçları kes bakalım..
Dalı anana, kökü babana
Girecek mi bak bakalım !?

Taksim Gezi Parkı'ndaki eylem, akşam saatlerinde artan katılımcı sayısıyla devam ediyor.

Topçu Kışlası'nın yapılması planlanan Gezi Parkı'nın Elmadağ tarafında yol genişletme çalışmaları nedeniyle ağaçların sökülmesini protesto eden gruplarla polis arasında 3 gündür gergin saatler yaşanıyor.

Saban erken saatlerde yaşanan müdahalenin ardından özellikle sosyal medya üzerinden haber alarak Gezi Parkı'na gelen katılımcılar kendi aralarında çeşitli etkinlikler düzenledi.

Öğrenci Kollektifleri tarafından düzenlenen forumlara katılan eylemcilerden bazıları tulum eşliğinde horon tepti. Bazıları boyalarla bezlere yazı yazarken, bazıları renkli yünlerle tırmandıkları ağaçları süsledi.

Bazı katılımcılar da yeniden kurdukları çadır kenarlarında kitap okudu. Bu arada bazı katılımcıların müdahaleye önlem amacıyla pet şişeleri kesip içine ağız maskesi yerleştirerek önlem almaları dikkat çekti.

Öte yandan ağaç kesimi nedeniyle başlayan ve sert müdahalelerin yaşandığı Gezi parkında zabıtalarla birlikte gruplara müdahale eden Çevik Kuvvet polislerinin de aynı park içindeki polis noktasında dinlendikleri görüldü.

Yaklaşık 100 yıllık ağaçların bulunduğu Gezi Parkı'nın Elmadağ tarafında eylemcilerin, Taksim Meydan tarafında ise polislerin sıcaktan korunmak için ağaç altları tercih ettikleri dikkat çekti.

STK ve partilerden destek

Öte yandan bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri ile sanatçılar, eyleme destek verdi.

Taksim Meydanı'nda toplanan Türkiye Komünist Partisi üyesi bir grup, Gezi Parkı'na geldi.

Çeşitli sloganlar atan partililer, burada bekleyişini sürdüren eylemcilere destek verdi.

Buradaki sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan oyuncu Şebnem Sönmez, parkta toplanan insanların üzerine sabaha karşı hiçbir uyarı yapılmadan müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Sönmez, "Arkadaşlarımız çadırdan çıkma imkani bulamadan gaza boğuldu. Biz ağacın umut olduğunu, bir ağacın mutluluk olduğunu hep birlikte birbirimizden öğrendik. Pazartesi gecesinden bugüne Gezi Parkı'na sadece fidanlar değil, demokrasi ekilmiştir, umut ekilmiştir" diye konuştu.

Bazı sanatçılar ile Beşiktaş'ın taraftar gruplarından "Çarşı" üyeleri de Gezi Parkı'na gelerek eylemcilere destek verdi. "Kardeş Türküler" grubu alanda konser verirken, eylemcilerin bekleyişi sürüyor.

Çarşı, Beşiktaş Jimnastik Kulübünün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribünde izler. En bilinen sloganları "Çarşı her şeye karşı!" ve "Evdeki hesap Çarşıya uymaz"dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan'dır.27 Mayıs 2008 günü varlığını sona erdirme kararı aldı. Ama 21 Ağustos 2008 tarihinde, yaklaşık 200 kişilik bir taraftar grubu alem biter, ortam biter, Çarşı bitmez diyerek Çarşı ve tezahüratlarının devam edeceğini maçka parkında duyurdu.
Grubun özellikleri
Bu grup diğer taraftarlardan ya da taraftar gruplarından ilginç bir bileşen olmasıyla ayrılmakta, maçlarda takındığı tavırlar, açtığı pankartlar, dile getirdiği tezahüratlarla farklı bir taraftar profili çizmektedir. 1980'lerin ortalarından itibaren belirginlik kazanan, 1990'lardan sonra iyice bilinir hale gelen grup, aslında homojen bir yapıdan oluşmamakta ya da belli başlı üyelerden ibaret sayılmamaktadır. Farklı sosyal tabakalardan, kültürel çevrelerden ve etnik kimliklerden, farklı ve hatta çatışan politik ve ideolojik alanlardan insanlar Çarşı Grubu adı altında toplanmaktadır. Bununla birlikte genel olarak muhalif bir görünüm ve söylem Çarşı Grubunun özelliği olarak işaret edilebilir.Beşiktaş kulübüyle doğrudan ilişkili grup üyeleri olabildigi gibi, özerk ve bağımsız taraftar olarak kendini ifade eden üyeler de mevcuttur. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinin de içinde yer aldığı bir grup olarak bilinmektedir. Bunun sonucu olarak grubun öne çıkan özelliği hazır cevap ve mizahi yönü gelişmiş bir topluluk olmasıdır.Grubun içindeki insanlar sürekli bir değişkenlik arz etmekle birlikte, belirli bir anlamda Çarşı Grubunun kendisine özgü söylemi ve özgün tarzı sürekli geliştirilmekte, belirli bir doğrultuda sürdürülmektedir. Şiddet olaylarında, taraftarlar arası çatışmalarda da grubun ismi sıklıkla anılmaktadır. Birkaç çeşit Çarşı Grubu adını kullanan eğilim sözkonusudur.

Categories

Tags

From the blog

Stories not Stock: 3 Reasons Why You Should Use UGC Instead of Stock Video

Video content is an essential part of a brand’s marketing strategy, and while stock footage has been a reliable go-to in the past, forward-thinking companies are looking to user-generated content for their video needs.

View post

Buy video